ញ៉ាំអាហារ៥យ៉ាងធ្វើឲ្យអ្នកកាន់តែឆ្លាត
ញ៉ាំអាហារ៥យ៉ាងធ្វើឲ្យអ្នកកាន់តែឆ្លាត
ការពិសាអាហារប្រចាំថ្ងៃមិនមែនដើម្បីតែចំអែតក្រពះនោះទេ ប៉ុន្តែគេត្រូវគិតពីថាមពលនៃអាហារដែលពិសាចូលទៅក្នុងពោះផង ពោលគឺត្រូវគិតថាតើអាហារទាំងនោះបានផ្តល់ថាមពលអ្វីខ្លះដល់សព៌ាង្គកាយ និងខួរក្បាល។ តាមការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា ប្រភេទអាហារទាំង៥យ៉ាង(រួមទាំងភេសជ្ជៈ)ខាងក្រោម បានផ្តល់ថាមពលយ៉ាងច្រើនដល់សរីរៈរាងកាយ និងសមត្ថភាពខួរក្បាល៖២. កាហ្វេ (Coffee)៖ ការពិសាកាហ្វេមួយពែងមុនពេលប្រឡងអាចជួយឱ្យខួរក្បាលរបស់អ្នកដំណើរការបានល្អបំផុត។ ដោយសារតែជាតិកាហ្វេអ៊ីនធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវការចងចាំរយៈពេលខ្លី និងបង្កើនល្បឿនប្រតិកម្ម។ ការសិក្សាបានផ្សារភ្ជាប់ជាតិកាហ្វេអ៊ីនទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺ Alzheimer។ ប៉ុន្តែគេមិនគួរពិសាកាហ្វេច្រើនពេកទេ ព្រោះជាតិកាហ្វេអ៊ីនច្រើនអាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ញ័រខ្លួនធីងធោង ឬឆាប់ខឹង។
៣. គ្រាប់ផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ (Nuts and Seeds)៖ គឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃវីតាមីន E ដែលអាចជួយទប់ស្កាត់ការធ្លាក់ចុះនៃការចងចាំពេលដែលអ្នកកាន់តែចាស់។ គ្រាប់ផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ មានដូចជាគ្រាប់ស្វាយចន្ទីរ និងគ្រាប់សណ្តែកដីជាដើម មិនមែនត្រឹមតែជួយបង្កើនដល់ការចងចាំនៃខួរក្បាលប៉ុណ្ណោះទេ តែវាថែមទាំងជួយកាត់បន្ថយជំងឺបេះដូងផងដែរ។
៥. ធញ្ញជាតិទាំងមូល (Whole Grains)៖ ធញ្ញជាតិដូចជាអង្ករសំរូប ស្រូវសាឡី ស្រូវអូត (oats) និងបាឡី (barley) ជួយបង្កើនលំហូរឈាមទៅកាន់ខួរក្បាល។ ធញ្ញជាតិទាំងអស់នេះមានសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើន នៅក្នុងម្សៅពណ៌ស រួមបញ្ចូលទាំងវីតាមីន E សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជាតិសរសៃ។ នៅពេលដែលសារធាតុទាំងនេះធ្វើការរួមគ្នា គឺវានឹងបង្កើនលំហូរឈាមនៃកោសិកាខួរក្បាលត្រូវបានបម្រុងទុកបានយ៉ាងល្អប្រសើរ៕ (ប្រភព៖ rd.com/health)
អត្ថបទដោយ៖ មត សុមឿន
Comments
Post a Comment